Pizza wiejska to moje wyjątkowe odkrycie. Miałam dość salami, oliwek, szynki, która pod wpływem temperatury wywijała swoje brzegi niczym kołnierzyk haftowany w koszuli.
Uwielbiam kiełbasę wiejską w połączeniu z ogórkiem kiszonym.
To smak wsi, babcinej chałupy, prawdziwości, wiejskiej gościnności.
Postanowiłam pewnego dnia że połączę te smaki na ulubionym cieście tworząc naszą autorską (choć w internecie przepisów też wiele) pizzę wiejską.
Była tak pyszna, że w rezultacie robiłam 3 dla 4 osób :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/3szklanki mleka
1/3 szkl. wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sos do pizzy:
2 łyżeczki śmietany
2 łyżeczki majonezu
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
30 dag kiełbasy wiejskiej
3 ogórki kiszone
20 dag sera wędzonego
20 dag sera mozarella
1 cebula
Drożdże rozkruszamy i wkładamy do miski. Dolewamy letnie mleko i letnią wodę, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym, czasie dodajemy pozostałe składniki.
Mieszamy ręką.
Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aż ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto jest gotowe, podsypujemy je mąką i formujemy placek, który układamy na blasze do pieczenia na papierze.
Piekarnik 180 stopni.
Na pizzę smarujemy sos z majonezu, śmietany i pozostałych składników, na to trochę mieszanki z dwóch serów (sery starte na tarce), na to kiełbasa wiejska w plasterkach, ogórki w plasterkach, cebula w piórka i na to reszta żółtego sera.
Do piekarnika aż się ciasto zarumieni.
Pyyyycha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz