Tatar- surowe mięso z surowym jajkiem.
Zawsze budził we mnie kontrowersje, bo uważałam zjedzenie takiej surowizny za akt na miarę snajpera.
Do czasu aż znalazłam swoją wersję tatara - ta do mnie przemawia, a smak? Obłędny !!!
Składniki:
200 g łososia wędzonego
1 cebula dymka (jej biała część)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 małe ogórki kiszone
1 łyżeczka czubata kaparów
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 kurze żółtko
sól
pieprz
Łososia wędzonego siekamy tak żeby łatwo nam się rozwarstwiał.
Wrzucamy łososia do miski, dodajemy żółtko, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz. Mieszamy.
Obręcz, cylinder (podsmarowany oliwą od środka) do formowania potraw układamy na talerzu i wykładamy warstwę łososia, równamy warstwę.
Siekamy kapary, cebulkę, ogórki.
Układamy warstwę posiekanych ogórków, kaparów i cebulki na łososiu. Na to znów łosoś.
Delikatnie zdejmujemy obręcz.
Można na wierzch położyć trochę mieszanki kaparowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz