wtorek, 6 lutego 2018

Zapiekanka z brukselkami



Składniki:
brukselki
ugotowane ziemniaki
1 cebula
200 g szynki konserwowej
1 szkl śmietany
sól
pieprz
rozmaryn
żółty ser (około 200 g)
czosnek (2 rozmiażdżone ząbki)
1 szkl mleka



Brukselkę nacinamy na gołębiu i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy pokrojone ugotowane ziemniaki, zalewamy mlekiem i śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego biały sos, dodajemy brukselkę, pokrojoną w większą kostkę szynkę. Zasypujemy obficie startym żłótym serem.
Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz