Papryka. Uwielbiam gdy chrupie mi w zębach. Najlepsza czerwona o słodkim smaku, wystarczająco chrupiąca bym słyszała każde wgryzienie się w jej skórkę :)
Żółta - ciut bardziej wodnista ale przez to wcale nie dyskwalifikowana :)
Zielona - gorzka, lecz bez niej nie wyobrażam sobie strogonowa.
Składniki:
Kolorowe papryki
1 szklanka kuskus
3 pomidory
pół puszki kukurydzy
garść czarnych oliwek
pół cebuli czerwonej
ser feta
ser mozarella - kulka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Kuskus 1 szkl do miseczki, zalewamy 2 szkl wrzątku. Przykrywamy aby wchłonął wodę. Można wodę troszkę osolić.
Papryki- odkrawamy im ogonki i wyciągamy gniazda nasienne.
Do miseczki wrzucamy- pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekane czarne oliwki, pół puszki kukurydzy, łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz, pół kostki sera feta pokruszonego na małe kawałeczki.
Mieszamy dokładnie by ser feta był jak najdrobniejszy.
Dodajemy kuskus. Mieszamy.
Nadziewamy farszem papryki. Na wierzch ser feta w kosteczkę i na to plasterek mozarelli.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz