Do czasu aż dostałam od koleżanki przepis na ciasto jabłkowe pachnące świętami. Z nutą wanilii, cynamonu, migdałów.
I tym ciastem chciałabym się z Wami podzielić.
Acha oczywiście to jest to z serii - zawsze wychodzi :)
Więc bez obaw :)
Składniki:
3-4 duże soczyste jabłka
3 łyżki cynamonu
180g masła (może być miks tłuszczowy)
3 jajka (tylko żółtka)
250g mąki (najlepiej tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g cukru (może być brązowy)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka aromatu migdałowego
1 garstka migdałów (do posypania po wierzchu)
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę (około 1x1cm), posypać cynamonem, odstawić. Masło roztopić, przestudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W dużej misce dokładnie wymieszać cukier i masło, dodać po kolei żółtka, wlać aromat, następnie mąkę, sól i proszek cukier wanilinowy. Na koniec dodać jabłka. Uzyskane ciasto przełożyć do formy (używam średniej keks-ówki), posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut (do suchego patyczka). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz