poniedziałek, 25 lipca 2016

Makaron carbonara

To jeden z najszybszych sposobów na obiad.
Pożywny, w zasadzie ze składników, które posiadamy w domu.
Ekspresowy obiad dla całej rodziny :)


Składniki:
20 dag boczku wędzonego
2 jajka- najlepiej ściółkowe
2 łyżki oliwy z oliwek
parmezan
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
pietruszka

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu :)
Czyli w dużej ilości osolonej wody - czas adekwatnie do makaronu :)

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy boczek, chwilę podsmażamy.
Dodajemy posiekany czosnek z pietruszką

W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka z garsztką parmezanu.

Gdy boczek się lekko stopi dodajemy do niego makaron i zalewamy go jajkiem. Mieszamy chwilę, ale nie tylko chwilę na ogniu żeby jajko się zbyt nie ścięło.
Posypujemy solą i pieprzem.

Podajemy z parmezanem i posiekaną pietruszką.

Pyyycha. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz